Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Аспект" празнува 15 години с изложба на Илия Желев

В пловдивската галерия "Аспект" беше открита поредната  изложба на Илия Желев. "Като основен автор на галерията, той всяка година представя новите си картини първо в при нас, преди те да поемат своя път из големите европейски изложбени зали. Тази година изборът на дата не е случаен, защото точно преди 15 години през септември отвори врати галерия "Аспект" и първата самостоятелна изложба беше именно на Илия", пояснява галеристката Олга Петрова. 

"Доста неща се промениха оттогава: сменихме залата си, сменяха се служители, художници идваха и си отиваха, но тези, които останаха, изградиха облика и авторитета на галерията и направиха така, че днес да се радваме на много почитатели и верни клиенти. Затова и в сложната ситуация, в която ни постави пандемията, избрах, без много шум, именно с петнадесетата изложба на Илия да отбележим петнадесетата годишнина на "Аспект".

В настоящата експозиция присъстват картини и от двете направления, по които художникът работи през последните години – класическите живописни платна си партнират чудесно с колажните му творби, още повече, че разчупеното пространство на галерията дава идеална възможност за това. Представени са двадесетина от най-новите произведения на Илия Желев, разнообразни както по формат, така и като сюжет, но всички те обединени от яркия вибриращ колорит, така характерен за неговата живопис. 

Картинита на Илия Желев ще бъдат изложени в "Аспект" до 6 октомври.

Илия Желев е роден на 20 юли 1961 г. в град Пловдив. Завършва Художествена гимназия в гр. Смолян и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. За кратко работи като учител в Училището по приложни изкуства в Трявна, след което е художник на свободна практика. Живее и работи в Пловдив.

През годините Илия Желев е реализирал десетки самостоятелни изложби в страната и чужбина, като е особено популярен в Германия, Австрия и Швейцария. Негови картини са собственост на частни колекции в България, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, САЩ, Канада, Нова Зеландия , Великобритания, Турция.

Илия Желев работи в сферата на абстрактната живопис със свой собствен разпознаваем стил. В творчеството си е силно повлиян от една страна от българския фолклор, а от друга от класическото модерно европейско изкуство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна