Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оли Рен от ЕЦБ предупреди за ниска инфлация и бавен икономически растеж

Оли Рен, управител на Финландската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Финландската централна банка Оли Рен коментира новата стратегия на Фед, заявявайки, че тя със сигурност ще окаже влияние върху политиката на ЕЦБ. "Ние не работим във вакуум", посочи той, визирайки валутните войни.

Оли Рен добави, че е необходима преоценка на стратегията на паричната политика на ЕЦБ, "както поради дългосрочно ниската инфлация, така и с оглед на икономическите щети от рекордно ниските лихвени нива в резултат на коронавирусната пандемия".

Членът на ЕЦБ отбеляза, че ролята на централната банка е да работи по-ефективно в подкрепа на останалите цели на икономическата политика на Европейския съзю, "без да застрашава ценовата стабилност, за да допринесе за икономическо възстановяване и да подобри перспективите за дългосрочен растеж".

"Все още е необходима силна стимулираща парична политика за подпомагане на икономиката и заетостта и постигане на целта за ценова стабилност“, посочи Рен и добави, че съществува риск инфлацията да продължи да бъде твърде ниска и да завлече "за дълго време" еврозоната в капана на бавен икономически растеж и ниска инфлация".

Междувременно вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос подчерта, че обменният курс на еврото представлява "основна икономическа променлива", която влияе върху инфлацията в еврозоната, въпреки че политиката на централната банка не е насочена към обменния курс на еврото.

По време на пресконференция след среща на финансовите министри на Европейския съюз в Берлин, той заяви, че "относително бързо и интензивно колебание в обменния курс влияе върху инфлационните очаквания и условията, които определят инфлацията".

Според него ЕЦБ не може да бъде доволна от собствената си прогноза за инфлация от 1,3% през 2022 г., но въпреки това еврозоната няма опасност да се сблъска с дефлация в близко бъдеще.

Коментарите му са факт, след като по-рано през деня Евростат отчете годишна дефлация от 0,2% в еврозоната през август (спад на индекса CPI до -0,2%) след повишение на индекса на потребителските цени (CPI) с 0,9% през юли.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020