Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изготвиха доклад за технологичните ниши в българския туризъм

Доклад за българския туризъм и за решения спрямо 20 софтуерни технологии и 26 хардуерни технологии, в които може да се инвестира, са изготвили няколко компании.

„Изготвихме го, защото виждаме бъдещето на туристическата индустрия, и то в много тясна връзка с технологиите“, обясниха в ефира на Радио София Силвия Павлова - съосновател на PrEXCELerator Bulgaria, и Елица Стоилова - съосновател на Umni.co.

Това е експортен потенциал. Затова е важно България да идентифицира своите най-силни решения. От друга страна, дефинираните свободни пазарни ниши ще послужат като ориентир за инвеститорите.

Изследваните компании са разделени освен по критерия софтуер/хардуер, но и според етапа от клиентското преживяване, обясни Силвия Павлова.

Оказало се е, че 60% от фирмите предлагат софтуерни приложения и платформи. Въпреки развитието на туристическия бранш, само 38 на сто от фирмите са регистрирани или са възникнали през последните 5 години.

По думите на специалистите под туризъм не бива да разбираме само хотели и ресторанти, но технологиите обхващат и управление на недвижимост, социални медии, роботика, безопасност на потребителите, транспорт и т.н.

Компаниите, чиято дейност е свързана с туризма, тепърва ще осъзнават необходимостта от промяна на бизнес процеси, бизнес модели и от въвеждане на нови технологии за променената среда на работа.

Много от тенденциите бяха ускорени от коронавирусната пандемия.

Един от изводите на проучването е, че в България има пазар, но няма конкретни технологични решения в някои области.

Ако в Западна Европа 13% от хотелите са част от вериги, у нас този бизнес е предимно малък - във вериги са едва 4% от хотелите. Това затруднява следенето на световните тенденции, включително и в използването на технологиите в сектора.

Трябва да използваме засиления интерес през последните 2 години по отношение на възможностите за добри ИТ решения, създавани в Източна Европа.

Чуйте разговора на Лили Големинова със Силвия Павлова и Елица Стоилова.

Официалното представяне на Tourism Tech Mapping Report 2020 ще бъде на 29 септември. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020