Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борислав Велков: НДК запазва пътеката на хората до общуването и културата

Снимка: Ани Петрова

Националният дворец на културата (НДК) е туптящо сърце на общуването, събирателен културен и конгресен център. Хиляди хора всяка вечер общуват във и пред НДК.

Това изтъкна в ефира на Радио София председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков. Нещо, което столичани и организатори на събития добре знаят и доказват с проявите и посещенията си.

Многофункционалната сграда е по-сложна за управление по отношение на безопасността в Covid кризата. Важно е да спазваме мерките и протокола, защото само така можем да провеждаме събитията, подчерта Велков.

НДК беше сред първите, които реагираха още  началото на епидемията и беше изградена Платформа А6, което позволи културният живот да придобие други форми през изминалите месеци.

Борислав Велков

„Трябваше да запазим пътечката, по която хората да стигат до НДК и артистите. Освен това Платформа А6 помогна да общуваме, да си партнираме с бизнеса и с други организатори и съмишленици“, посочи Велков.

На територията на НДК са важни пространства като Литературен клуб „Перото“, който отпразнува 5 години от създаването си, Театър Азарян и DNK, които не са към системата на театрите, а се финансират от бюджета на НДК.

Четири премиери се подготвят в Театър Азарян до края на годината. Обмисля се къде да се подслони театрален колеж „Любен Гройс“. DNK през октомври ще стане домакин на фестивали, каза още Борислав Велков.

Той честити празника на столицата, на Радио София и на именниците. И отбеляза, че НДК е част от новата история на София и на България. Трябва да се припомня и повече да се говори за историята и живота на културния институт. Догодина НДК ще отбележи 40 години от създаването си.

Чуйте разговора на Катя Василева с председателя на Съвета на директорите на НДК.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020