Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Специалисти консервират мозайките на Паметника Бузлуджа (Галерия)

13
Проект Бузлуджа
Снимка: Емил Енчев

Екип от 18 специалисти-реставратори от 5 университета от Германия, Гърция Швейцария и България, четири неправителствени организации с подкрепата на областната администрация в Стара Загора започна днес консервацията и стабилизирането на мозайките в сградата на паметника на връх Бузлуджа, обяви архитект Дора Иванова, председател на Фондация „Проект Бузлуджа“. 

В екипа от реставратори участват:
- Техническия университет в Мюнхен, катедра "Реставрация" с ръководител проф. Томас Данцл
- Националната художествена академия, София, катредра "Реставрация" с ръководител доц. Стефан Белишки
- Университета по приложни изкуства в Берн, катедра "Реставрация" с ръководител доц. Йонас Ротерс
- Неправителствената организация "Диадрасис" от Атина, представлявана от експерта по опазване на мозайки Лаура Тапини
- Българската направителствена организация "кулТур консулт", представлявана от експерта по архитектурно наследство Радослав Илиев
Специална подкрепа за осъществяването на проекта оказаха:
- Академията по изкуствата в Пловдив, Елена Дечева-Кантарева
- Академията по изящни изкуства в Дрезден, Карола Мьовалд

Стабилизирането е изключително важно, за да се съхранят мозайките за следващ етап на реставрация, заяви арх. Дора Иванова Екипът от специалисти работи изключително прецизно по мозайките, които са художествени произведения на различни автори, изпълнени са по различни технологии, което е и предизвикателство за специалистите - реставратори. До 30-ти септември се очаква да бъдат укрепени запазените части по вътрешните и външните мозайки, които са на площ от 1000 кв. м.

Архитект Иванова допълни още, че до началото на зимния сезон ще бъде изградено временно покритие над вътрешния кръг, което ще запази мозайките от лошите климатични условия:

Повече от двадесет години проф. Томас Данцл, ръководител на катедра "Реставрация" в Техническия университет в Мюнхен, катедра "Реставрация"  работи в областта на реставрацията и има богат опит, в много страни. Впечатлен е от мащабите на мозайките на паметника Бузлуджа. За консервацията  и стабилизирането на съвременни мозайки, от близкото минало, все още няма достатъчно опит и знания. "Човек през целия си живот продължава да се учи и да създава нещо ново, това е и причината за моя интерес към този обект", казва проф. Данцл Работата тук на Паметника на Бузлуджа е и добра възможност за обучение на студентите от България, Германия и Швейцария:

Експертът по опазване на мозайки Лаура Тапини от организацията "Диадрасис" от Атина също вече двадесет години работи по опазване на мозайки от различни стилове, в много страни по света. Предизвикателство за експерт от нейната величина да работи на този обект е наличието на мозайки, изработени от различни автори, по различни технологии, смесването на стилове от античността, средновековието и съвременността. Това е интересно, но и и създава известни трудности на реставраторите сподели тя:

Фондация „Проект Бузлуджа“ публикува днес на сайта си следният текст: 

Този проект е възможен благодарение на:

- фондация "Гети", финансираща проекта

- ИКОМОС Германия, ръководеща проекта

- Областна администрация Стара Загора, собственик на паметника

Фондация "Проект Бузлуджа" като координатор на проекта сърдечно благодари на всички партньори и последователи на каузата, че направиха възможно началото на опазването на паметника Бузлуджа!


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020