Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тоска“ на Новозеландската опера от програмата на OperaVision

Снимка: New Zealand Opera

В последно време европейската интернет платформа OperaVision предлага интересни изненади - записи на спектакли на оперни театри от далечни  и непознати за меломаните страни. След Индия, Китай и Чили този път на вниманието на зрителите е Новозеландската опера – театър, напълно непознат за европейския слушател и като история, и като постижения.

Спектакълът на операта „Тоска“ от Пучини на Новозеландската опера е заснет през 2015 г. Участват изтъкнати новозеландски певци, някои от тях със световна кариера, хорът на Новозеландската опера и Окландския филхармоничен оркестър. Гледах един добър, строен спектакъл с много добри солисти, дори и в най-малките роли. Постановката е на доскорошния генерален директор на операта - режисьорът Стюарт Маундер, който в момента  ръководи Държавната опера на Южна Австралия. Действието на творбата е пренесено в 50-те години на ХХ век, но това е по-скоро козметична промяна, която се забелязва само в костюмите на действащите лица и в декора на трето действие. Действието си тече логично и много познато.

На диригентския пулт е  шведският диригент Тобиас Рингборг. Започнал музикантската си кариера като цигулар, след престижни награди и специализация в Джулиърд Скуул в Ню Йорк, той се насочва към дирижирането, като има особена слабост към операта. Популярен е в скандинавските страни и като цигулар, и като оперен диригент. Смятат го за специалист в интерпретацията на италианската опера и моцартовите творби. След успешни дебюти в Европа, по-специално в Англия, от 2015 г. гостува и в Нова Зеландия, ръководи спектаклите на „Тоска“ и „Бохеми“. Прави впечатление със сериозния си музикантски подход към партитурата, но и с емоционалните кулминации в дирижираните творби.

В ролята на Каварадоси  е една звезда от световна величина - Саймън О’Нийл, познат с изявите си във вагнерови опери, с Флорестан от „Фиделио“ на Бетовен, с Отело от едноименната опера на Верди. Пее по цял свят: в Метрополитън, Ковънт Гардън, Миланската Скала, Виенската опера, на фестивалите в Залцбург и Байройт. Носител е на титлата „офицер на Нова Зеландия“ – награда, която се дава за заслуги по случай рождения ден на английската кралица. През 1998 г. в родината му бе издадена марка за един долар с неговия лик. В спектакъла на операта „Тоска“ в платформата OperaVision той демонстрира майсторското си владеене на гласа, а и на партията на Каварадоси. За Тоска е поканена ирландската певица Орла Бойлан, известна с проявите си в Англия, но вече е пяла и в Миланската Скала, на Залцбургския фестивал, на Майските музикални тържества във Флоренция и др. Специалистка е в интерпретацията на немския оперен репертоар, но пее и Лиза, Татяна, Йоланта, Йенуфа, а скоро дебютира и в Турандот. Първата си Тоска е изпяла в Ирландия и веднага получава покана за Нова Зеландия. Притежава красив глас, партията си изпълнява в традиционните норми, много е артистична, прави запомнящ се образ. Интересен е и Скарпия на Филип Родис - великолепно поставен глас, силна актьорска игра. Гледайки него, можем да повярваме, че действието се развива в мафиотските среди. Независимо че е роден в Нова Зеландия, той живее и прави кариерата си в Англия, като вече е дебютирал в Ковънт Гардън. Интерпретира  ролите  на Яго, Алфио, Ренато, Марчело, Жермон, Ескамилио. Пее много добре и е много артистичен. В малките роли също са ангажирани гласовити и ярки като присъствие певци: Джейми Клейтън -Анжелоти, Джейми Бенджамън Роджерс - Сполета и др.

Добър спектакъл, една сполучлива среща с непознат театър, а и с добри певци. Ако се примирим с условностите на операта - тенорът и сопранът да имат по-особена визия чисто физически, музиката компенсира липсите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени