Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полемика в Берлин около „Северен поток 2“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Случаят „Навални“ възобнови дискусиите около газопровода „Северен поток 2“, по който Русия ще доставя газ за Германия. САЩ наложиха санкции на фирмите, участващи в строежа, с аргумента, че Берлин изпада в зависимост от Русия. А германското правителство е под натиск от опозицията да спре проекта. Зелените днес реагираха особено остро на тайно предложение на финансовия министър Олаф Шолц към Вашингтон за разработване на терминали за втечнен газ.

„Вицеканцлерът позволява да бъде изнудван от САЩ - това е скандално!“ Така председателят на Зелените Роберт Хабек коментира писмото на социалдемократа Шолц до Белия дом с предложението Германия да инвестира един милиард евро в терминали за втечнен газ.

Пред вестник „Ди Цайт“ Хабек заяви, че по този начин правителството иска да откупи престижния проект на Путин, който се намира пред финализиране. Срещу „Северен поток 2“ отдавна има критика и в Германия, но най-остра е от Доналд Тръмп.

„Германия взима газ от Русия и плаща за това милиарди долари. Питам се, как е възможно? Как може Германия да плаща милиарди долари за руски газ? Това не е правилно“.

Сред привържениците на газовия проект този остър тон е неразбираем.

„Северен поток 2“ е много добър проект, при това не само за Германия, а за цяла Европа. Защото имаме нужда от по-големи количества евтин газ. Никой не е казал, че трябва да е руски газ, пита Михаел Хармс, ръководител на комисията за икономически отношения с Източна Европа. Който допълва, че Вашингтон се фокусира върху газа, но не и върху петрола, внасян от Русия също в големи количества. А лобистите на американския втечнен газ са още по-категорични:

„За планираните терминали за втечнен газ ще е по-добре, ако „Северен поток 2“ бъде спрян“, заяви неотдавна Манфред Шуберт от дружеството за изграждане на LNG-терминали на западното германско крайбрежие.

Очаква се на срещата на върха на ЕС идната седмица съдбата на „Северен поток 2“ да е сред обсъжданите теми, през призмата на отравянето на Алексей Навални.

Във Вашингтон обаче има съмнения, че предложението на германския вицеканцлер ще има желания ефект. Висш чиновник в Конгреса заяви, че е малко вероятно подобно предложение да смекчи притесненията на американските сенатори за руското влияние в Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна