Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват украински културен център в София и българска гимназия в Одеса

Екатерина Захариева с Дмитро Кулеба
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Екатерина Захариева призова украинските власти за бързо реализиране на договорената програма за преподаване на български език в украински училища. Захариева е на официално посещение в Киев, където днес разговаря с украинския си колега Дмитро Кулеба.

В центъра на разговорите беше съдбата на българите в Украйна, които са около 200 000 - едно от най-големите малцинства от наши сънародници зад граница. През май украинските власти се отказаха от плановете си да разделят Болградския административен район, населен предимно от българи, на пет части. Тогава парламентът възложи на правителството да реши въпроса и да бъде открито българско училище в Одеса и украински културен център у нас. Това беше договорено днес, заяви след срещата Дмитро Кулеба:

„Разбрахме се, че конструктивно ще решаваме всички въпроси с преподаването на български език в Украйна и украински в България. Днес се договорихме да открием украински културен център в София и българско средно училище в Одеса“.

През юли министерствата на образованието на Украйна и България се договориха за програмата за обучение на майчин български език, а сега в Киев Екатерина Захариева призова:

„Ще помоля за съдействие от вашето правителство тази програма да се реализира и има вече училища, които го правят“.

Захариева и Кулеба се договориха още за организиране на бизнес форум, за посещение на украинския премиер Денис Шмихал у нас и на президента Румен Радев в Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени