Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

320 цветни хвърчила красят Самоводската чаршия

Снимка: БТА

От 18 до 23 септември 2020 г. Велико Търново e домакин на десетото издание на "Нощ на Самоводската чаршия" и на Фестивала на занаятите. Дългоочакваните културни събития съчетават по артистичен начин музика, занаяти и съвременно изкуство.

Празникът обещава много емоции и богата артпрограма на жителите на старата столица и гостите на града.

Самоводската чаршия е известна със своите колоритни работилнички, в които майстори демонстрират предавани през поколения занаяти.  В дните на фестивала 70 творци от цялата страна демонстрират ръчно изработена керамика, свещи, бижута, аксесоари, играчки, кожени, бутикови и интериорни изделия, плъсти и др.  Ще се предлага и голямо разнообразие от био храни.

А за доброто настроение на гостите имат грижата уличните артисти. За целта те са подготвили разнообразна развлекателна програма, като духова музика, концерти на открито, хора и пр. И още - за първи път на празника  гостува Циркова академия София. Малки и големи могат да се обучават в  работилници по жонглиране, акробатика и пантомима. Сред дългоочакваните събития е и огненото шоу, което вечерта на 20-ти септември ще озари центъра на старопрестолния град.

Но най-атрактивни са 320-те многоцветни хвърчила, които красят Самоводската чаршия, превръщайки се в колоритен щрих към празника.

Съставил: Венета Николова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна