Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временен медицински управител поема Общинската болница в Дупница

Снимка: Кирил Фалин

Временен медицински управител поема дупнишката Общинска болница за поне два месеца - до обявяване на конкурс за нов шеф на здравното заведение, казаха от местната управа.

Прокуристът на болницата Мария Жайгарова подаде оставка преди месец по ли по лични причини.

„Няма да остана, категорична съм. Мога да остана да помогна, но те трябва да вземат решение кой ще е управител на болницата. Аз управител на болницата не желая да бъда. Мога да помагам чисто финансово. Аз съм икономист“.

Ако допреди две години болницата имаше около 2,1 млн. лева задължения, то сега те са под 1 милион лева, каза прокуристът.

За последните седем месеца болницата е заработвала от 307 до 376 000 лева на месец, но за август заработката на отделенията е 207 000 лева: „Малко слизаме на загуба, но какво да правим?“

Причините, довели до срива на финансовите постъпления през последния месец, са затворените заради коронавируса и приема на пациенти с Covid-19 вътрешно и инфекциозно отделение, които не са работили. Затваряна е на няколко пъти и хирургията, защото не може в реанимацията да има болен от Covid-19, а в хирургията да се правят операции, казаха лекари.

Много пациенти не искат да се лекуват в болницата заради вируса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна