Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тропическа буря заплашва Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необичайна тропическа буря се очаква да връхлети Гърция тази нощ. Според синоптиците тя ще премине през Пелопонес и вероятно ще засегне и столицата Атина. Очакват се наводнения и морски бури предимно в Западната част на страната.

Бурята „Янос“ в момента е в Йонийско море и носи със себе си много силни пориви на вятъра и проливни дъждове, които ще предизвикат наводнения и прекъсвания на електрозахранването в следващите два дни, предупредиха властите.

Всички екипи на Гражданска защита са в повишен режим на готовност. Осем области  в Западна Гърция обявиха извънредно положение, съобщи заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиос.

Циклонът вече достигна остров Закинтос.

Предполага се, че скоростта на вятъра ще достигне 150 километра в час. Трябва да се избягва доближаване до морето, където вълните ще надхвърлят 7 метра височина. Гражданска защита препоръчва да не излиза от къщи до преминаване на циклона. Част от фериботите не се движат, а училищата остават затворени в областите, които се очаква да бъдат най-силно засегнати.

Средиземноморският циклон „Янос“ ще засегне предимно Западна Гърция, островите в Йонийско море, област Атика, Пелопонес, а вероятно и остров Крит.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна