Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 есета на Умберто Еко на българския пазар

Кремена Димитрова: В това "течно време" човек трябва да намери своите устои

Фрагмент от корицата на изданието

"Въпреки завидния обем на тази книга, тя се чете удивително леко – стилът е делничен, но засяга доста сериозни въпроси на съвременното общество“, каза в предаването „Преди всички“ Кремена Димитрова за есеистичния сборник „Хроники на едно течно общество” от Умберто Еко, който излезе на български език благодарение на издателство “Колибри”. Преводът е на Вера Петрова.

Сборникът съдържа 488 страници с над 170 есета, които излизат между 2000 и 2015 година, година преди Еко да почине.

Терминът "течно общество" Еко заимства от Зигмунд Бауман, философ, който се опитва да обясни случващо се в 20-и век като тенденции.

"Става въпрос за кризата на модерността, за това, че днес ние сме много крехки, че нямаме за какво да се захванем, че сме в почти в течно състояние...

Есетата са посветени на това, че обществото ни е много лабилно и има повсеместна криза – криза на държавността, криза на идеологията и в това течно време човек трябва да намери своите устои.

Есетата са много приятни за четене, имаш чувството, че си говориш с приятел на чашка кафе в някое от хубавите кафенета на Мадрид…“ обяснява още Кремена Димитрова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна