Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любопитната история на район "Красно село"

Трамвай № 5 в началото на ХХ век, който стига до Княжево
Снимка: stara-sofia.com/

18 септември е празникът на район "Красно село", а той ще бъде подобаващо отбелязан с двудневни тържества в парк „Хиподрума“, в „Събуди се, София“ вече ви разказахме за инициативите и концертите, които ще бъдат част от двудневните празненства до ритуална зала „Красно село“.

Честванията отдават почит и на 170-годишнината на патриарха на българската литература Иван Вазов, защото той именно е дал името на квартала, на който впоследствие е кръстена цялата община.

В действителност има много увлекателни и интересни факти около развитието на този квартал, на който впоследствие е кръстен и целия район. Трябва да кажем, че полите на Витоша в тази част, са населени от племена още от древността, заради прекрасния климат и води.

В съвременната история на София обаче за първи жител на Красно село се смята панагюрецът Димитър Геров, потомствен майстор на черешови топчета, който след жестокото потушаване на Априлското въстание там, бяга със семейството си и купува земя край София, и заживява там със семейството си.

По това време последните постройки на София са стигали до "Пирогов", а къщата на Димитър Геров е била единствената на територията на днешното "Красно село". Как и кога се стига до разрастване на населението там, колко е важна ролята на трамвай номер 5 и каква е връзката на Красно село с дядо Вазов, разказва зам.-кметът на общината Веселин Кирев. 

“Началото на квартала е поставено след прекарването на трамвайната линия - №5. През 1901 г. започва движението на трамваите, включително и по тази линия. Иван Вазов е един от първите, които пътуват по нея и пише няколко разказа - “В електрическия трамвай” и “В Княжевския трамвай””, казва Веселин Кирев.

По спомените на първия жител през 1903 година вече намножилите се домакинства решават да кръстят селището си - не могли обаче да се разберат как - малинарите искали Малиново, ягодарите - Ягодово, градинарите - Градината. Тогава решават да се допитат до уважавания Иван Вазов, който често пътувал с трамвая там и изпращат делегация. А дядо Вазов казва така: "Като съм пътувал до Княжево и съм гледал никнещите тук там постройки съм си представял, че след време тук ще има едно голямо и хубаво село. Затова предложил Красно село. Калояново също предложил на севастократор Калоян, изобразен в Боянската църква. Жителите обаче единодушно избират Красно село. Само 4 десетилетия по-късно "селото" вече наброява 10 хил жители.

Бежанците, за които споменава Кирев, са от Македония след като Ньойският договор орязва България. 500 семейства търсят спасение в свободна България и се заселват предимно в района на “Красно село”, “Белите брези” и около Руски паметник, като общината им отпуска земя, за да започнат живота си наново. Затова и днес много улици там са кръстени на географски обекти от Македония - Дебър, Битоля, Пирински проход, Солун.

Днес на територията на района има интересни обекти, свързани с историята му, които биха могли да бъдат и отлични туристически обекти, разказва още зам.-кметът Веселин Киров.

Днес и утре тържествата за празника на община Красно село ще бъдат в парк "Хиподрума" до ритуалната зала. Стартът ще бъде днес в 14.00 часа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна