Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарът на компютри на фона на пандемията

Пламен Банов
Снимка: Личен архив

„Пазарът на компютри в момента е изключително динамичен. Във връзка със ситуацията с Covid-19 това се отразява на доставка на техника и ако родителите имат нужда да закупят за децата си, трябва да побързат“, каза за "Хоризонт“ Пламен Банов, мениджър корпоративни клиенти в компания за продажба на компютри и техника.

Родителите трябва да гледат на техниката не като разход. а като на един вид инвестиция, която би могла да кореспондира на изискванията на софтуера и на приложенията, които се използват в ежедневието. Така че съветвам родителите и потребителите да залагат една идея по-високи параметри, особено за лаптопите. Защото ъпгрейдът при тях е по-труден спрямо настолните машини. Затова е хубаво буфер, ресурс. В перспектива е нужно да се мисли“, поясни още Банов.  

„От порядъка на 600 до 800 лева спокойно може да се купи компютър или лаптоп, който да отговаря на изискванията. Също биха могли да се закупят с гаранция, която кореспондира с нов лаптоп. Там със сигурност бихме могли да стартираме с цени от 300 до 400 лв. Така е дори и с конфигурация, която е с двугодишна гаранция, в зависимост вече от самите параметри“, отбеляза Банов.

Таблетът е също едно добро решение, едно мобилно решение, което обаче бавно бива измествано от смартфоните. Таблетът би могъл да даде някаква автономност, но не би могъл да даде всичко, което би било полезно на ученика. Със сигурност би могъл да се произведе интерактивен разговор. Спокойно би могло да се водят някакви записки. Но за една продължителна работа таблетът не е решение“, смята експертът.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна