Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат удължаване на извънредната обстановка до края на ноември

Снимка: БТА

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване на извънредната обстановка до края на месец ноември. 

По думите му не се налага въвеждане на нови по-строги мерки.

"Удължаването на извънредното положение ни дава възможност да реагираме адекватно, но не предполага автоматично въвеждане на някакви по строги мерки. Мерки от рода на ограничаване на цели градове, спиране на движението, надали ще се върнем към тях, освен ако не се получи крайна ситуация, да кажем, каквато в момента е в Израел с изключително висока заболеваемост, с почти пълна парализа на държавата за три седмици", посочи главният здравен инспектор.

"Това, което очакваме, никак не е оптимистично, по три причини - стартът на училищата, започващата вълна в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси през следващите един-два месеца. Затова, ако Министерският съвет приеме, по-удачно би било този път да удължим извънредната обстановка до края на ноември", заяви доц. Кунчев.

Според главният държавен инспектор установените през последните дни случаи на Covid-19 при ученици и учители не се дължат на факта, че учебната година започна присъствено:

"Това са случаи, които идват от обществото, които ние хващаме затова, че училищата започнаха работа. Това е в отговор на страховете, че едва ли не със старта на училищата е започнал някакъв процес на предаване на заразата. Да, такъв процес със сигурност ще има, но то ще стане факт може би след седмица, десет дни, но пък с организацията, която е създадена аз предполагам, че по скоро ще бъдат изключения, а не практики".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна