Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Марков в "Развалини"

Един поет никога не се появява и никога не изчезва

Снимка: Издателство „Ентусиаст”

Името на Тома Марков е добре познато за хората, които се интересуват от литература през последните 20 години. Поетичното му присъствие започва в средата на 90-те години на миналия век с книги, които тогава излизаха в ограничен тираж. Той е един от авторите на сп. "Егоист", следват романи и книги с поезия, които имат широка публика. Тома Марков е един от създателите на инициативата "бързалитература" и един от първите, които започнаха да представят книгите си по по-разчупен начин. 

След дълго очакване излиза новата му книга "Развалини". Едно от сигурните твърдения за него, което почти никой не отрича, е, че той е талантлив. Едни казват, че талантът му е почти пропилян. Той самият казва, че "талант не може да се пропилее".

Скандалите са в същността му – даже ги търси. Показа публично по телевизията как се вземат наркотици, никога не е сериозен, защото често е пиян. До последния скандал с издателката на последната му книга – известната Божана Апостолова.

"Написах тези стихотворения, когато бях при майка ми, за да я успокоя. Никога не съм разчитал на смъртта, винаги съм разчитал на любовта..."

Стихосбирката се появява в момент, в който Тома Марков отрича, че е поет и че е той. Новият му проект е да бъде басист и автор на текстове. Заедно с музиканта Рене Ранев правят Рене Макаронов.

"Един поет никога не се появява и никога не изчезва. Той просто е като Господ. А хората са като пичовете, които винаги са чакали истинския месия, а след като се появи, не го познаха и го убиха. Това са поетите – винаги са мъртви."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени