Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален исторически музей "Параход Радецки" отново посреща посетители

Снимка: Областна администрация Враца

Петдесет и четири години след пускането на вода, музеят "Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г. Реновираната експозиция разказва и историята на превърналия се в реликва параход и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г., информират от Областна администрация Враца. 

На официалното откриване бе кметът на община Козлодуй Маринела Николова, областният управител Малина Николова и заместник-министърът на културата Румен Димитров и други. 

Средствата в размер на 437 000 лева за планов преглед и ремонт са отпуснати с министерско постановление. В периода ноември 2019 –  януари 2020 г., в пристанището на гр. Браила, Румъния, са извършени ремонтните дейности по корпуса и надстройките на кораба, рулевата система, кингстонови сандъци, котвените вериги и основен ремонт на гребни-двигателните колеса на доковото съоръжение.

Кметът на Община Козлодуй Маринела Николова подчерта, че корабът, който е светиня за всички българи, е гордост за жителите на общината.

"Десетки хиляди души ще могат да се докоснат до историята на кораба "Радецки“, свързана с подвига и героизма на Ботев“, отбеляза Маринела Николова. Тя увери, че Община Козлодуй и занапред ще продължи да подкрепя всички дейности и изяви на музея -параход.

Заместник – министърът на културата Румен Димитров поздрави представителите на местната и регионална власт за усилията в опазване и съхранение на културно-историческото наследство на България. Той допълни, че само по този начин историческата значимост ще бъде предадена на бъдещите поколения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени