Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гърдев: Протестът оголи разликата между "реалполитика" и "идеалполитика"

Явор Гърдев
Снимка: БГНЕС

Семейството на Явор Гърдев, театрален и филмов режисьор, преподавател е под карантина, тъй като дъщеря му е заразена с коронавирус. Заради разпространението на Covid-19 са се променили плановете на твореца.

"Всичко се пренастрои, както трябваше и преди да се пренастройва. Някои от проектите ми в чужбина през цялото време се движат. Например имах един проект в Исландия – "Калигула", който трябваше да репетирам и който беше с назначена премиерна дата, но в Исландия, след като завърши лятото, отново се вдигнаха стойностите на заболели от Covid-19 и там отново затвориха театрите, още през август, отново паднаха много представления, и този проект също вече премиерата му няма да е, когато е назначена, репетиционният период ще се отложи", каза Явор Гърдев в предаването "Хоризонт за вас".

Режисурата – това е конфликт на идеите, които имаш, с реалността, подчерта режисьорът: "Аз много си обичам професията, харесвам я и за съжаление, когато настъпят такива моменти, в които е трудно тя да се упражнява, тогава нещата стават по-тъжни".

Пандемията е довела до промяна у Явор Гърдев в посока към задълбочаване на връзката с реалността: "В този смисъл е добре да се остава при действителността и да се разбира какво реално тече, какво реално се случва. Такива сътресения ни принуждават да правим такова нещо".

"Когато мисля за протеста, винаги се връщам към неговите извори. На мен ми се струва, че протестът има своето основание. Протестът оголи едно невиждано нещо – видя се една важна разлика между "реалполитика" и "идеалполитика", изтъкна Явор Гърдев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени