Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социалистите се разделиха в мненията си за избора на Нинова за лидер

| обновено на 19.09.20 в 15:19
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП се събра на заседание седмица преди 50-ия конгрес на партията. Предвижда се отчет за дейността на Централната комисия по вътрешнопартийния избор за председател на БСП. Заседанието се провежда без участието на знакови лица от социалистическата партия. От "Позитано" 20 си тръгнаха представители на т.нар. вътрешна опозиция.

Преди началото на заседанието мненията на социалистите за избора на Корнелия Нинова се разделиха. Според Филип Попов няма нарушения, а изборът е показал категорична подкрепа за председателя:

"Не, категорично нямам! Знаете резултата. Аз ще го повторя, защото ми е приятно да го чувам, над 67 процента активност, над 81 процента подкрепа за Корнелия Нинова. Това е достатъчно красноречиво. Партията е мобилизирана, очевидно е консолидирана, така че резултатите са тези - такива, каквито са". 

Красимир Янков обаче ще предложи анкетна комисия, която да разгледа подадените жалби и сигнали за нарушения:

"Тази партия е консервативна и го показа на този избор. Да видим дали ще се потвърди това, че тя следва сляпо своя председател и с приемането или неприемането на такава нарочна комисия, която да докладва на Конгреса. Според мен той трябва да се произнесе, защото всички тези съмнения и факти за опорочаване на избора може да доведат до разочарование такова, каквото, разбирам, че ще има днес с неприсъствието на заседанието на голяма част от членовете".

Валери Жаблянов, който беше конкурент на Нинова, не смята, че изборът е бил честен:

"Като цяло изборът беше организиран тенденциозно. Превърна се във фарс и не можа да послужи по никакъв начин за мобилизация на левицата в България".

Таско Ерменков призова за единство:

"Считам, че оттук нататък единственото нещо, около което трябва да се обединяваме, това е волята на тези хора, които гласуваха, над 67 процента от членовете на БСП, да бъде претворена и от ръководството на партията за една по-добра и по-просперираща България, за да няма разединение. Разединение на партията има в ГЕРБ. Там бягат от партията".

Към призива за единство се присъедини и Георги Гергов - друг представител на вътрешната опозиция, макар и с критики към избора на Нинова. Георги Тодоров

"Това, което съм го казал, си държа на думите и смятам, че тази победа ще я победи. Имаме избори и ние всички трябва да се обединим и да гледаме напред".

Това е последното заседание на този Национален съвет преди на Конгреса следващата седмица да бъдат направени промени в състава му.

Един от членовете му и неуспял кандидат за лидер на БСП - Георги Тодоров - донесе два Оскара, които да връчи на избрани от него членове на партията. Единият е за Корнелия Нинова за цялостен принос за състоянието на партията.

Очаква се на заседанието да бъде направен и отчет на парламентарната група на "БСП за България". В дневният ред на заседанието е отчета на депутатите и в европейският парламент. Очаква се Националният съвет да приеме и резолюция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа. 

Ще бъде обсъдена и политическа декларация на 50-ия конгрес на БСП за развитието на партията, както и приоритетите на нейната политика.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020