Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прокурорите избират своя нов представител във ВСС

Гешев: Прокуратурата отново трябва да отстоява независимостта си

| обновено на 19.09.20 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата отново трябва да отстоява независимостта си - това обяви главният прокурор Иван Гешев в началото на Общото събрание на прокурорите за избор на техен представител във Висшия съдебен съвет.

Единственият кандидат е военният прокурор Евгени Иванов, който също акцентира в изказването си на независимостта на държавното обвинение.

Над 1500 са имащите право на глас прокурори. В залата дойдоха малко над 300, затова и Общото събрание започна с час по-късно в условията на падащ кворум - с кратко обръщение на Обвинител номер едно Иван Гешев, което той почти светкавично качи и в Туитър.

Евгени Иванов, който е председател на Асоциацията на прокурорите, декларира, че ще бъде непримирим към всички опити за въздействие върху прокуратурата. "Горко и тежко на държава, която няма независима прокуратура", каза в словото си той.

Четири въпроса получи Иванов - отново с акцент "независимостта на прокурорите". След което събранието беше закрито. Гласуването ще е точно след седмица, като огромната част от обвинителите са избрали да го направят по интернет.

Малка група протестиращи използва събитието, което премина при засилени мерки за сигурност, за да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

При откриването на Общото събрание Иван Гешев обяви предстоящия избор като много важен, във важен момент, когато прокуратурата отново трябва да отстоява своята независимост в контекста на интереса на българските граждани. Няколко минути след като каза това в залата Гешев пусна и пост в Туитър със същите думи и снимки от форума. 

Общото събрание започна с час по-късно заради липса на кворум. Според правилата, след като изтече този час, не е необходимо присъствието на половината от имащите право на глас. 

Предстои единственият кандидат да изложи своята концепция, а ако присъстващите имат въпроси, да му ги зададат. Избира се и органи, свързани с този избор, а в това време - отново в рамките на присъствието си в залата, Иван Гешев пусна туит по повод 102 години от Дойренската епопея.

Евгени Иванов

Мястото, за което е номиниран Евгени Иванов, се оваканти след оставката на Даниела Машева, за да стане заместник на главния прокурор Иван Гешев. 

В концепцията си Иванов обявява за свои приоритети създаването на стандарти за дисциплинарните производства, мотивиране на работещите и почтените прокурори, преодоляване на нежеланието на магистратите да подпомагат законодателния процес, по-високи застрахователни обезщетения.

Евгени Иванов е и председател на Асоциацията на българските прокурори. Той беше издигнат за съдебен кадровик от ръководители на различни звена на държавното обвинение.

Право да гласуват за единствения кандидат имат 1531 прокурори. От тях над 1312 са декларирали, че ще го направят електронно. За да довърши мандата на Даниела Машева, Евгени Иванов трябва да получи повече от половината от действителните гласове.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020