Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева се срещна с българи в Украйна

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с представители на над 200-хилядната българска общност в Украйна, съобщава пресцентърът на външно министерство.

В Одеса първият ни дипломат изтъкна, че украинските власти са оказали пълно съдействие за запазването и разширяването на административния Болградски район, в който живее близо 74 000 души компактно българско население. Обсъдени са и плановете за откриване на българско средно училище в Одеса, финансирано от България.

В Украйна се намира най-голямата исторически формирала се българска общност зад граница – над 200 000 души, припомня пресцентърът на Министерството на външните работи. През юли 2020 г. Болградският район беше запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, като към него бяха добавени и Тарутинският и Арцизкият район, в които има преобладаваща българска общност.

С постановление на Министерския съвет от 1993 г. за провеждане на образователна дейност сред българите в чужбина, всяка година в България се приемат студенти, специализанти и докторанти от български етнически произход, а обучението им се субсидира от държавата и се осъществява в държавни висши училища. Традиционно най-голяма е бройката, отпускана за етническите българи в Украйна. През учебната 2019/2020 година чрез този механизъм са приети 370 студенти и докторанти от Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!