Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов лагер за бежанци на остров Лесбос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В новия временен мигрантски лагер на остров Лесбос вече са настанени 9000 души, желаещи убежище, от 12 700, които останаха без подслон след пожарите, унищожили лагера Мория преди десет дни, съобщи министърът на миграцията, цитиран от АФП.

Лагерът с капацитет от 8000 до 10 000 души според властите бе издигнат на мястото на старо стрелбище на три километра от столицата на острова Митилини.

Шестима млади афганистански мигранти бяха обвинени в предизвикване на пожара и четирима от тях трябва да свидетелстват днес пред съдия следовател.

Пътищата около Мория, по които се бяха настанили разселените мигранти, отново за отворени за движение. Всеки желаещ да получи убежище е подлаган на тест за Covid-19 на влизане в лагера. Досега са установени 214 случая на новия коронавирус. Компетентните органи дезинфекцират мястото.

Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщи, че подкрепя новия лагер като временно решение, но предупреди, че това е временно. "Гръцките власти трябва да изяснят" бъдещето на това място, пише Комисариатът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени