Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС търси новини начини да наказва технологичните гиганти

Тиери Бретон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз иска да се „въоръжи“ с нови правомощия да наказва големите технологични компании, пише днес „Файненшъл таймс“, цитиран от Ройтерс.

Предложеният план включва принуждаване на технологичните гиганти да разделят или да продават част от своите европейски операции, ако бъде сметнато, че пазарната им доминация заплашва интересите на клиенти или по-малки конкуренти, отбелязва вестникът.

Комисията се очаква да предложи нови правила, наречени Закон за дигиталните услуги, до края на годината. Ще бъдат увеличени отговорностите на социалните медии за съдържанието на техните платформи.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заявява в интервю за изданието, че предложените мерки, които ще бъдат използвани само при извънредни случаи, ще включват и възможност за изключване на големи технологични групи от общия пазар.

Брюксел също така обмисля и рейтингова система, която ще позволи на обществото и акционерите да оценяват поведението на компаниите в сфери като данъци и скорост, с която свалят незаконно съдържание.

Бретон посочва още, че дейности като принуждаване на потребители да ползват само една услуга, може да доведат до по-строги санкции. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени