Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботизирана ръка прехвърля 5-килограмов товар

Георги Арабаджиев
Снимка: личен архив

Млад български предприемач се завърна от Германия, за да развива иновативен бизнес в България. Конструираният от неговата компания индустриален робот вече навлиза в производството, в помощ на редица сектори.

Георги Арабаджиев се връща от Германия през 2016 година и основава в България иновативна компания за производство на индустриални колаборативни роботи. Заобиколен е от млади креативни инженери, самият той е завършил математика и компютърни науки. Започват с идеята да създадат роботизирана ръка-универсален робот за индустрията, който да бъде достъпен за българския бизнес. След прототипа вече е готов и серийно произведеният робот за употреба в индустриална среда.

Снимка: личен архив

"Това е първото изделие на компанията, роботизирана ръка с 6 свободи на движение или 6 оси, наподобява човешката ръка, антропоморфен е и е със следните параметри - товароносимост 5 килограма, т.е. може да вдига 5 килограма на разстояние до 1 метър от основата и максимална ъглова скорост 180 градуса в секунда. За да добиете представа за каква скорост става дума, може от единия край на работното място да прехвърли 5-килограмов товар до другия край на работното място за 1 секунда", каза за "Хоризонт" Георги Арабаджиев.

Той вярва, че чрез нови технологии може да се улесни живота на хората, производството, индустрията: "Високотехнологичните компании имат доста остатъчна стойност, имат за дълъг период от време добавена стойност", допълни Арабаджиев. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!