Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Дачков и Тончо Краевски пред БНР: Какво ще стане

Снимка: Ани Петрова

БСП е консолидирана, но дали е готова да вземе властта, това ще покаже ситуацията“.

БСП трайно стои като втора политическа сила е важно в следващото управление да участва във властта. Няма друг изход. Корнелия Нинова трябва да се опита да вземе периферия извън твърдото ядро, което е лимитирано, и да върне партията във времената преди назначаването на Пеевски“.

Първото мнение е на политолога Тончо Краевски, второто на журналиста Явор Дачков.

Двамата са част от аналитична мрежа от политолози и журналисти, наречена „София“, която направи анализ на тема „Какво ще стане“.

Явор Дачков, снимка: БГНЕСПо думите на Дачков Слави Трифонов има шансове да бъде важен фактор през следващото управление:

„Има голям сегмент от българското гласоподаване, който е ирационален и се води по емоция на това, което предлага телевизията. Трифонов има всички шансове – добре познато лице, не е политически изхабен и може да излъже достатъчно брой хора, които да го вкарат в Народното събрание и след това да се изтече“.

Според Краевски Слави Трифонов печели подкрепа с мълчанието си, а не с говоренето си:

„Това, което печели избори, е някакво шоу, което да хваща декиш“.

В предаването „Неделя 150“ Явор Дачков посочи, че основният проблем пред бъдеща управляваща коалиция ще бъде доколко ДПС ще има решаваща роля:

„В момента България се управлява от тандема Бойко Борисов – Делян Пеевски, зад когото стои ДПС. Тази коалиция не се разпада, защото Тончо Краевски, снимка: стопкадър БНТмоделът е много силен, а и ДПС търси новия си партньор. Дори БСП да спечели изборите, не вярвам да влезе в това изкушение, защото ще бъде пометена, както стана по времето на Пламен Орешарски. Затова зависи кой как ще влезе и с какви проценти“.

Интервюто с Явор Дачков и с Тончо Краевски можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна