Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за 30-годишнината на "Подуене блус бенд" на "София филм фест"

Снимка: БГНЕС

Филм-концерт за 30-годишнината на "Подуене блус бенд" ще има премиера на 24-ия "София филм фест", съобщиха от "Арт фест". Прожекцията е на 26 септември и ще срещне зрителите с 20 популярни родни музиканти. Режисьор е Мартин Балтаджиев.

За почитателите на френските шансони, на Едит Пиаф и Шарл Азнавур, е "Шарл за Азнавур", съвместна продукция на режисьорите Марк ди Доменико и Шарл Азнавур. Голяма част от архивните документални кадри, използвани във филма, са на самия Азнавур. Известният френски музикант и артист ги прави с първата камера, която Едит Пиаф му подарява през 1948 г. - тогава той все още не знае, че тази камера ще се превърне в негово увлечение за цял живот.

До 1982 г. Азнавур заснема часове материал, който поставя основите на неговия филмов дневник. Той снима живота си и в същото време живее като на кино. Където и да отиде, камерата го следва и регистрира всеки детайл - миговете от живота, местата, през които преминава, приятелите, любимите, проблемите. Няколко месеца преди да напусне този свят, започва да систематизира филмите си с помощта на Марк ди Доменико. Така се появява идеята за този документален филм, който може да бъде видян на 25 септември.

На 27 септември е прожекцията на документалния музикален филм "Ина де Ярд", режисиран от Питър Уебър, председателят на международното жури на 24-ия "София филм фест". Историята е портрет на група пионери реге музиканти, пресъздаващ социалните ценности на този стил в музиката и страстта към нея на едно по-старо поколение в опита му да я предаде на по-младите.

"Мариан и Ленърд: Любовни думи" (26 септември) на режисьора Ник Брумфийлд разказва за връзката между легендарния канадски музикант Ленърд Коен и норвежката му муза Мариан Илен.

"Бащите на хардкора" на режисьора Йън Макфарланд (27 септември) проследява историята на двама от най-уважаваните музиканти в света на ъндърграунд музиката - Роджър Мирит и Вини Стигма от американската група Agnostic Front, когато са в началото на 40-та година от своята кариера, и никой въобще не е чувал за тях.

На 27 септември е прожекцията на "Аврора" - на Стиан Сервос и Бенджамин Лангеланд. Историята е за странния свят на норвежката старлетка Аврора Акснес и трудностите около създаването на втория й албум и световното й турне.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна