Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банков скандал във Великобритания - HSBC е участвала в пране на пари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата британска банка - HSBC, е позволила на измамници да прехвърлят милиони долари по целия свят дори след като е научила за измамата, показва изтекла информация от секретни документи.

Банката е прехвърлила парите чрез притежавани от нея компании в Америка към сметки на HSBCв Хонгконг през 2013 и 2014 година. Ролята на банката в измамата за 82 милиона долара става ясна от документи за „съмнителна дейност“, които са стигнали до америанското финансово разузнаване.

От HSBC твърдят, че винаги са изпълнявали правните си задължения да докладват за такава „съмнителна дейност“. Файловете показват, че инвестиционната измама, известна като Схемата на Понци, е започнаха скоро след като банката е била глобена 1,9 милиарда долара в Съединените щати за пране на пари.

От HSBC са обещали да се пресече тази практика. Адвокати на измамените инвеститори казват, че банката е трябвало да реагира по-бързо за блокиране на сметките на измамниците.

От изтеклата информация става ясно и за други разкрития, като например, че е вероятно най-големите американски банки да са помогнали на известен гангстер да прехвърли повече от 1 милиард паунда. Схемата на Понци е вид финансова пирамида,която обещава високи печалби на потенциални инвеститори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна