Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: Вероятно е по-мащабно превключване на обучение в електронна среда

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Много вероятно е да се наложи по-мащабно превключване на обучението в електронна среда. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Свищов, където участва в откриването на академичната учебна година в Стопанската академия. Според министър Вълчев първите случаи на заразени ученици и учители след началото на учебната година не са се случили в училище. Под карантина са отделни паралелки, които са под една хилядна от учениците, коментира просветният министър.

Министърът на здравеопазването ще определи праговите стойности на заболелите от Covid-19, над които ще се затварят училища. Засега обучението продължава присъствено, категоричен е министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според него в момента нищо необичайно не се е случило в образователната система: 

„Това, което имаме в момента, са по-скоро базови стойности, спрямо които ще анализираме следващите резултати. Това не са стойности в резултат на това, че системата е отворила. Епидемиолозите, специалистите казват, че не очакват бум. Да, ще се увеличи броят на заразените, няма как училищната среда е среда на многочислено, многочасово взаимодействие, но ако се спазва разумният комплекс от мерки, това ням да се случи“. 

Университетите започват учебната година присъствено, има различни варианти при усложняване на обстановката, посочи в Свищов просветният министър.

Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов днес започва 85-ата си академична учебна година. 

Успешно изпълняваме двегодишния си стабилизационен план, изпълнен е държавният план-прием, посочи ректорът проф. Марияна Божинова:

„464 ни беше държавната поръчка, вече имаме над 1000 общо приети студенти“.

Общежитията за всички първокурсници са безплатни. 

Проблем остават заплатите на университетските преподаватели, като на някои от позициите са по-ниски от учителските, посочи ректорът на Стопанската академия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!