Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловците не искат законови промени на парче

Упрекват земеделското министерство за действията в борбата с африканската чума

Снимка: БГНЕС

В приложното поле на ловната дейност има много проблеми, а нито едно решение не е включено в предлаганите промени в Закона за лова и опазване на дивеча, твърди Васил Василев, председател на УС на Съюза на ловците и риболовците. Критиките на ловната организация ще бъдат конкретизирани, докато тече срокът за обществено обсъждане, уточни той.

„Нашият призив е да не се прибягва към гасене на пожари и да се пускат промени на парче в закона. Смятаме, че е крайно време да бъде направена цялостна промяна в Закона за лова, която системно да реши проблемите, които съществуват“, коментира Василев в предаването "Преди всички".

„Имаше тотален хаос със събирането на пробите за изследване за африканска чума. Имаше допуснати грешки в определени лаборатории. Бяха загубени проби. Ловците бяха принудени в определени региони да изхвърлят вероятно годно за консумация месо, защото някой беше загубил пробите им…“, разказа още васил Василев пред БНР.

Министерството, в противовес на действащата нормативна уредба, принуждаваше ловните дружинки да изграждат ями за загробване, въпреки че има законоустановен ред за това, допълни Василев.  

„В момента се дава възможност на министъра на земеделието със заповед да спира лова на дружинки, които не „слушат“, да наказва ловците, които не изпълняват, да прекратява договори и т.н., но няма нищо, което да ангажира министъра законово, че той е длъжен да извършва дейности за справяне с това заболяване.“

След въвеждането на мерките за биосигурност в стопанствата африканската чума остава по-скоро проблем на ловците, каза още Васил Василев. Както през миналата, така и през тази година министерството не е осигурило никакво финансиране, което да обезпечи мерките за борба с африканската чума, подчерта той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени