Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санитар в хоспис и детска учителка са с коронавирус в Смолян

| обновено на 21.09.20 в 13:56
с. Баните, община Баните
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Санитар в хоспис в  Мадан и учителка в детска градина в Смолян са сред 5-та новозаразени с коронавирус в родопската област. По информация на здравните власти, в момента се установяват контактните.

Двадесет и едно  деца от детска градина „Славейче“ в смолянския квартал Райково са под карантина, след като тяхната учителка е дала положителен резултат за коронавирус. Децата са добре, нямат симптоми, а учителката се лекува в домашни условия, съобщи за Радио Пловдив заместник-областният управител на Смолян Владимир Гърбелов. 

Той уточни, че засега не се предвижда да се правят PSR тестове на децата или на родителите им. 

Директорката на ДГ „Славейче“ Сийка Базелкова допълни пред Радио Пловдив, че още от 1 юни, когато е заработило детското заведение, са въведени различни входове за децата от детската градина с цел да се избегнат близки контакти между тях. Дезинфекцират се всички помещения по график, спазват се всички предписания на РЗИ, допълни директорката на  ДГ „Славейче“.

Във всички останали детски градини и училища в Смолянска област няма болни учители или ученици, допълни Гърбелов. 

В Мадан е заразен с КОВИД-19 санитар от местния хоспис. Изследвани са всички контактни души, като в самия хоспис има 16 души. Резултатите от тестовете се очакват утре, уточни Владимир Гърбелов.

Предприемат се и необходимите противоепидемични мерки. Освен в болница в Мадан, има още двама настанени в лечебни заведения – в Златоград и в Пловдив. 

А в област Пазарджик сред трите нови случая в областта един е на 6 годишно момче от Пещера, което не е посещавало детска градина. Майка му също е заразена и в момента те са в домашна изолация. Другият положителен на коронавирусната инфекция е мъж на 53 години от село Дорково, който също се лекува в дома си. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени