Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвач на другия край на света

Филип Захариев се завърна в България, за да се посвети на къща за гости във видинското село Стакевци

Филип Захариев
Снимка: Ани Петрова
Филип Захариев е главен готвач, популярен не само в България, но и в Норвегия, Финландия, Лапландия. 

Последното му работно място е било на 800 мили от Северния полюс, а е живял и на километри от градчето на Дядо Коледа. 

Там той усеща, че е на върха в кариерата си и е време за промяна. Връща се в България, за да осъществи своята мечта - собствен ресторант

Така Филип рисува своето ново преживявяне - къща за гости във видинското село Стакевци. Мястото не е случайно, то е аналогично на местата и ресторантите, в които е работил Филип на другия край на света - далечни и обезлюдени точки, в които хората намират спокойствие. 

Планинският и селски туризъм в България предлага едно и също: шкембе чорба в кастронче, но е време за промяна, смята Филип Захариев. 

Макар да е главен готвач, той може да яде всичко, което обичат хората. Претенциозен е само към скъпите ресторанти, които не отговарят на заявената от тях класа.
 
За първи път застава пред печката на 6 години. На 18 години, след кратко живеене в София, се връща при баба си в родния Видин и точно там кара курс за готвачи. В този момент разбира, че това е неговото призвание. 

Вдъхновява се за голямото готвене покрай тематичен ТВ канал, в който вижда как майсторите пресъздават светове чрез храната. И си казва :"Трябва да бъда част от това". 

Личната история на Филип може да бъде универсален пример за пътя на сбъднатите мечти - история за кулинарията с много "звезди". Филип Захариев е от онези българи, които се завръщат в България с опит и знание зад граница.

 Младият мъж е отново в нашата страна, за да сбъдне своята мечта - къща за гости, в която ще ги чака не само добър домакин, но и доказан артист - готвач

Чуйте разговора на Добринка Добрева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени