Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословният начин на живот влияе на мозъка, забавя симптомите на Алцхаймер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

47 милиона души по света страдат от болестта на Алцаймер. Това е най-честата причина за деменция, а различните форми на деменция се очаква да бъдат болестта на 21 век.

Колкото повече става застаряващото население на Европа, толкова повече засегнати има. У нас няма точна статистика, но чрез извадки и контролни групи се предполага, че болните са 100 хиляди, обясни в предаването "Преди всички" Лора Любенова от Сдружение “Алцхаймер” - България.

Сред първите симптоми са забравяне и загубване. Фондацията предлага сертифицирани въпросници, които всеки може да попълни сам и да се ориентира дали има риск.

Здравословният начин на живот и физическата подготовка допринасят за забавяне на симптомите на болестта или за неразвиването им. 

Освен стандартното предположение, че нездравословният начин на живот се отразява върху сърдечно-съдовата система и теглото, е валидно и другото – че се отразява много силно на нашия мозък, стана ясно от думите на Лора Любенова.

До този момент няма лек в световен мащаб. Има различни препарати, които забавят процесите и поддържат мозъкаСдружение „Алцхайхер“ – България поддържа Фейсбук страница и гореща телефонна линия за семейства на болни от Алцхаймер. 

„Освен лекарствата, близките спират да почиват, основното нещо е грижата за болния, спират да работят, тогава е много трудно да издържат себе си и болния. И се влиза в един кръг...“, разказа Лора Любенова.

Няма социална система и линия, по която ние да им кажем – това е пътят и там ще имате помощ“, подчерта тя.

Стресът може да отключи заболяването при хора, които имат предпоставки да го развият, уточни Любенова. „Има и генетична предразположеност при хора дори под 60 години, в ранните 50 започват да развиват симптомите.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени