Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпругът на спонсорка на торите е финансиран от руски олигарх

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съпругът на една от най-големите спонсорки на британската Консервативната партия тайно е финансиран от руски олигарх, близък с президента Владимир Путин. Това става ясно от изтекла информация за „съмнителни банкови операции“ на американското финансово разузнаване.

Любов Чернухина е дарила 1,7 милиона паунда на торите, което включва дори плащания да прекара време заедно с последните трима министър-председатели.

Според изтеклата информация от файловете на американското финансово разузнаване съпругът ѝ Владимир Чернухин е получил 8 милиона долара от политик, заплашен със санкции в Америка, заради близостта му с Кремъл.

В предаването „Панорама“ на Би Би Си бяха показани документи за „съмнителни операции“ на банки за трансфер за Владимир Чернухин през 2016 година от компания от Британските Вирджински острови, свързана със Сулейман Керимов.

Милиардерът Керимов е собственик на най-голямата златодобивна компания в Русия и бивш член на Горната камара на руския парламент.

Чернухин е бивш заместник-министър на финансите под ръководството на Владимир Путин и отива в Лондон през 2004 година, след като е уволнен от президента.

Любов и Владимир Чернухини имат британско гражданство и живеят в Лондон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени