Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Надбягай мината" или екотуризъм срещу въглища

Снимка: Фейсбук страница на инициативата

Ще успее ли едно бягане да промени нагласите към една мина? Може ли алтернативният туризъм да наклони везните и да вземе превес пред аргумента - мината създава работни места?

Това ще се опитат да направят застаналите зад инициативата "Надбягай мината". На 3 октомври "Грийнпийс" - България организира спортно събитие за защита на природата в района на Сливница, на 40 км от София. 

Идеята е да се популяризират районът и казусът с изграждането на чисто нова въглищна мина, хората да видят района, за да могат да застанат зад тази кауза, обясниха пред БНР Северина Митева и Габриела Петкова от „Грийнпийс“ - България.

Районът прави опити да се развива в сферата на алтернативния туризъм и екотуризма. Това е и аргументът на природозащитниците – алтернативният туризъм ще създаде много повече работни места в региона, отколкото една мина.

Мината е разположена между селата Радуловци, Бърложица и Гратушково. Битката се води от три години. Има подписка срещу концесията за мината, която все още не функционира.

През платформата Time Heroes  могат да се регистрират доброволци, които да помогнат с маркирането на трасето. Планират се две трасета – късо, от 3 км и дълго – 12 км.

Повече по темата - в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна