Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развитието минава през "чуването" на различната гледна точка

Снимка: https://pixabay.com

Как се възприемат различията днес - като проблем или като ценност? Психологическият модел на различието има три основни стратегии, обясни пред Радио София психологът Диляна Велева.

Първата стратегия е да се опитваме да убедим различния в правотата на нашата гледна точка и да асимилираме неговата позиция, като я приемаме за грешна. Така обаче "различният" придобива усещане, че не е приет и не е разбран, чувства се отхвърлен и самотен.

Другият вариант е ние да отстъпим от нашата гледна точка - да приемем различното за правилно. Този вариант води до неприемане на нас самите, защото се чувстваме отхвърлени и в ъгъла.

Третия модел, който е истински работещ, е "чуване" на различието и осмисляне на другата гледна точка, защото истински мъдрите неща в живота се раждат от разнообразието, от събирането на двете гледни точки. Тогава може да бъде взето оптимално решение на базата на добрите страни на нашата гледна точка и на другата гледна точка. Когато останем в нашата зона на комфорт, ние спираме да се развиваме, а развитието е налице тогава, когато има различна гледна точка. А именно развитието е една истинска ценност

По отношение на възприемането на различното мислене и новаторството в образователната система все още има какво да се желае, смята Диляна Велева. Важно е различната гледна точка в училище да бъде припознавана и да не бъде наказвана най-вече. Велева сподели и добри примери на интеграция на различните ученици в училищната общност.

За различните гледни точки и тяхното съчетаване - чуйте повече в интервюто на Гергана Пейкова с Диляна Велева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна