Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейна изложба в галерия "Средец"

Цветан Казанджиев: Посланието трябва да бъде просто – като почукване по вратата

"Уви, не е безкрайно дълго на дните бялото платно" – Омар Хаям

"Посланието във всяка творба трябва да бъде много просто – като почукване по вратата. Да не бъде обременено с много техника, със сложна композиция, с много словоизлияния и претрупвания, а просто трябва да докосва този, който гледа моята творба". Това казва ямболският художник Цветан Казанджиев в навечерието на своята 60-годишнина.

В галерия „Средец” на Министерството на културата е представена юбилейната изложба на твореца. Той е подготвил 32 произведения в голям формат – живопис, графика, рисунка и акварел – жанрове, в които художникът работи вече 40 години. 

"Поканата е много любезна към мен – като личност и като художник. Голяма част от нещата, които излагам, са правени специално за тази изложба. Предполагам, че хората, които знаят за начина, по който аз рисувам, ще бъдат приятно изненадани от последните ми неща. И самото аранжиране на изложбата допринася за тези послания, които поднасям тайно към зрителя, да бъдат по-добре възприети. Има и две живописни неща с формат 1м/40 см по стихове на Омар Хаям“, сподели Казанджиев. 

Експозицията ще остане в галерия „Средец“ до 8 октомври. 

Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в гр. Ямбол. Член е на Съюза на българските художници, секция „Графика”, от 1989 г. Негови графики са притежание на Национална галерия в София; Графичен кабинет – Варна, Dalarnas музей – Швеция; Арт музей – Полша; Арт музей – Испания, както и на множество частни колекции в Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др. Цветан Казанджиев живее и работи в Ямбол. Участва в множество международни биеналета и триеналета на изкуството и на графиката по света, както и в редица колективни и самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител на множество награди от изложби и конкурси в България и на световната сцена на изкуството.

Снимки - Министерство на културата

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени