Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианците подкрепят намаляване на парламентаристите от 945 на 600

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианците подкрепят намаляване на броя на парламентаристите от 945 на 600, показва екзитпол от проведеното допитване вчера и днес.

От общо над 61 000 секции, преброените гласове по данни на вътрешното министерство до момента са от почти 4000 секции. От тях 68% са отговорили с „да”, а 31 на сто са дали отрицателен отговор.

Двудневното гласуване беше и за кметове в над 900 общини, както и за областни управители в 7 региона.

Екзитпол на телевизия РАИ показа, че между 60 и 64 процента от италианците са "ЗА" предложението.

В Италия, приключи двудневното гласуване за кметове в 957 общини, за областни управители в 7 региона и  референдума  за съкращаване на местата в парламента от 945 на 600. Първите резултати са от референдума с  54% избирателна активност.

Преброяването на гласовете продължава, но до момента надделява отговорът „да” с над 68% за съкращаване броя на депутатите срещу 31% това да не стане. Смята се, че на практика италианците искат съкращаване на депутатите в парламента –по-точно  на членовете на Камарата на депутатите от 630 на 400 и на Сената от 315 .

Референдумът се проведе по искане на „Пет звезди” и гласуван от Сената за провеждането му , тъй като  съобразно конституцията Парламента не може да реши сам този въпрос , за който е нужен Конституционен референдум. Лидерът на „Пет звезди” Вито Крими определи резултата от референдума за изключителен и благодари на предшественика си и настоящ министър на външните работи Луиджи Ди Майо.

Според представители на  Форца Италия, този успех е личен за Ди Майо и  виждат чрез този резултат различни политически  интереси. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени