Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БФ Гимнастика с молба за специална помощ от ФИГ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълкомът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) потвърди, че е информирана с решението на президентската комисия мандатът на всички комисии на ФИГ да бъде удължен автоматично за още една година - до края на 2021-а. Това е едно от решенията на Изпълкома, който се проведе на 17 септември под формата на видеоконференция.

Трикратната световна шампионка Мария Гигова е член на Техническия комитет по художествена гимнастика, президентът на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров е член на съвета към  международната централа, а генералният секретар на централата Мариела Стойчева е в Техническия комитет по скокове на батут. Бившият генерален секретар на Българската федерация по акробатика Николина Христова е член на Техническия комитет в тази дисциплина.

Изборният конгрес на ФИГ трябваше да се състои в края на октомври тази година в турския курорт Анталия, но беше отложен с година заради пандемията от коронавирус.

От ФИГ обявиха още, че са получили 24 молби от 21 национални федерации за специална финансова помощ след създаването на фонда за солидарност в помощ на спортисти, засегнати от пандемията и федерации, силно засегнати от икономическите последици от здравната криза. Фондацията за солидарност на ФИГ, която управлява този специален фонд, скоро ще отпусне безвъзмездни средства на всички кандидати.

Президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев разкри за БНР, че българската централа е кандидатствала за специална финансова помощ.

Поради отмяна или отлагане на голяма част от състезанията, предвидени за тази година, Изпълкомът реши, че всички лицензи на спортисти, създадени или подновени между 1 януари 2020 г. и 31 декември 2020 г., ще бъдат автоматично подновени за още 12 месеца безплатно.

ФИГ публикува и календар за 2021-а година, които включва всички отложени Световни купи от тази година. 

България ще приеме Световна чалъндж купа по спортна гимнастика във Варна 27-30 май 2021 година, Световна купа по художествена гимнастика в София 9-11 април 2021 година, Световна купа по акробатика в София 23-25 април 2021 година и Световна купа по паркур в София 9-12 септември 2021 година.

С подновяването на състезанията, което предстои скоро, Изпълкомът одобри медицинските насоки за турнирите под егидата на ФИГ по време на пандемията от COVID-19. Те имат за цел да предоставят на всички заинтересовани страни, особено на местните организационни комитети, медицински съображения и протоколи за намаляване на риска, за да гарантират, че спортистите и техните екипи могат да участват в гимнастическите събития в безопасна и сигурна среда.

Изпълкомът одобри актуализираните антидопингови правила на ФИГ, които отговарят на новите изисквания на Световния антидопингов кодекс от 2021 година.

Актуализираните антидопингови правила ще влязат в сила на 1 януари следващата година.

 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020