Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня на Независимостта

Бургаският музей показва пушки, саби и револвери от началото на XX век

Мястото е площад "Св. св. Кирил и Методий" от 11.30 ч.

| обновено на 22.09.20 в 09:03

Хладно и огнестрелно оръжие, с което е била въоръжена българската войска от края на XVIII и началото на XX век ще представи Бургаският исторически музей, по време на тържествата на площад „Св. Св. Кирил и Методий“. Уредниците ще покажат саби, пушки и револвери от оръжейната колекция на РИМ – Бургас.

Всеки, който желае ще може да ги разгледа, да ги подържи и ако желае да се снима с тях, разказа главният уредник Иванка Делева:

„Постарали сме се, в оръжията да бъдат включени характерните за времето саби, пушките " Манлихер" и два револвера. Първоначалното въоръжение в българската войска е било руско, а след 1905 г. започва замяната му с пруско въоръжение. Офицерите получават пруски кавалерийски саби, на едната й страна пише „С нами Бог“, а на другата „Напред“. Ще бъдат показани две пушки "Манлихер", които в българската армия са на въоръжение след 1903 г., след като са поръчани като масово въоръжение!

Оръжията ще могат да бъдат разгледани на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ от 11,30 ч. в продължение на час, а след това желаещите могат да посетят и Историческата експозиция на ул. Лермонтов 31, където може да се види и цялата оръжейна колекция на РИМ – Бургас.

Повече може да чуете в звуковия файл:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени