Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се измерва температурата на пристигащите от Мадрид, нареди лидерът на Каталуния

Регионалният премиер на Каталуния Ким Тора препоръча на каталунците да не пътуват до Мадрид, освен в изключителни случаи, и нареди да се измерва температурата на всички, пристигащи от столицата със самолет или влак. Това се случи още в първия ден, в който на 37 региона на Мадрид и областта бяха наложени строги ограничения за придвижването на населението, заради рязкото покачване на случаите на Covid-19.

Само за последните 14 дни - близо 126 000 са регистрираните положителни PCR тестове. Около 850 000 души са засегнати от мерките, които целят да намалят бързото разпространение на коронавируса.

За да увеличи координацията между правителството и местните власти премиерът Педро Санчес се срещна с областния управител на Мадрид Изабел Диас Аюсо. Решено беше да се създаде Група за Covid-19 от представители на двете правителства-регионалното и централното, която да се събира всяка седмица за да обсъжда действията си срещу пандемията.

Аюсо поиска подкрепа от правителството за дезинфекция на тежко засегнатите региони на Мадрид, където в момента от къщи се излиза само за училище, работа, грижа за възрастен родител или покупка на храна. Според нея е необходима и дългосрочна стратегия за преодоляване на липсата на лекари, което е проблем в цяла Испания, а не само в Мадрид. Затова поиска да се помисли как лекари от други държави да бъдат стимулирани да дойдат да работят в Испания.

При пристигането си премиерът Санчес беше посрещнат от група протестиращи, недоволни от разногласията между централната и регионалната власт, демонстрирани месеци наред.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!