Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клирик на Вселенската патриаршия ще обслужва духовните потребности на българите в Истанбул

| обновено на 22.09.20 в 16:29
Снимка: Ани Петрова

Близо месец клирик на Вселенската патриаршия обгрижва духовните потребности на българската общност в Истанбул. След дългогодишно служение досегашният свещеник се прибра в България, а на овакантеното място вселенският патриарх Вартоломей назначи свой духовник. С това решение беше нарушена дългогодишна традиция в отношенията между двете църкви.

От Светия Синод на Българската патриаршия все още не са изразили официално становище. Държавните власти у нас също се въздържат от коментар.

Според каноничните правила българската общност в Истанбул предлага духовник, който се назначава от вселенския патриарх. Десетилетия наред този избор е осъществяван в духа на взаимното разбирателство с Българската патриаршия. Не и този път. Дали патриарх Вартоломей надвишава правата си, отговаря богословът проф. Иван Желев:

„Няма нарушение на каноните! Нещата сме ги изпуснали ние. Постъпките закъсняха да бъдат направени - вина носят Светия Синод на Българската църква и външно министерство, защото това са позиции, които повече от половин век са поддържани и сега изведнъж ние ги предадохме. А възвръщането на нещата ще бъда доста трудно“.

Проф. Желев допълва че освен грижа за духовния живот на сънародниците ни край Босфора въпросът има и друго измерение:

„Става дума тук за една българска общност и нейното българско самосъзнание по някакъв начин да се поддържа“.

Междувременно българите в Истанбул очакват официално становище от Светия Синод.

„Ще настояваме да можем да пазим традицията! Свещеник от България с благословията и одобрението на Вселенската патриаршия“, каза Христо Копано, член на българското настоятелство. 

Репортажа по темата можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени