Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любенова: В световната политика има само интереси

Проф. Лизбет Любенова
Снимка: БГНЕС

„Аз съм против на хората да се показва това, което като айсберг стърчи над водата. Живеем в епоха, в която реално да разчитаме нещата и да видим какво има под повърхността“. Мнението сподели пред БНР проф. Лизбет Любенова, директор на Научния архив на БАН, в Деня на българската независимост - 22-ри септември.

По думите ѝ септември е месец, наситен с много събития, свързани с българската история, „тъй като след прибирането на реколтата идва ред на политическите екшъни“.

Българският народ не е бил подготвен за това събитие. Разчитало се е на зелената дипломатическа маса“, допълни проф. Любенова в предаването „Преди всички“.

Историкът подчерта, че обявяването на Независимостта е успех за българската дипломация, „защото излизаш като пълноправен член на европейското семейство“.

Правдата не е на страната на този, у когото е истината, а на страната на силния... В световната политика има само интереси, а борбите са само за едно - за ресурс, не за национален идеал... В момента на Балканите се очертава санитарен кордон между нас и Европейския съюз. Това е грешка. Ако не разчетем правилно националния си интерес и не натиснем за добро решение на Балканите, един ден това ще се окаже невъзможно. В историята е така“.

Интервюто с проф. Лизбет Любенова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени