Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна научава за независимостта в 1 часа следобед

Новината за Независимостта е разпространена чрез телеграфа във Варна в 1 часа следобед на 22 септември 1908 година. Това съобщи за Радио Варна Кънчо Григоров, главен уредник в отдел „Нова история“ към РИМ-Варна. " Новината е приета от варненци  много радушно и с небивал ентусиазъм. Летят телеграми от местната управа, от кмета Филов до Фердинанд. Числовият състав на Осми Приморски пехотен полк е строен пред казармите. В прочувствена реч полковият командир призовава войниците да участват в защитата на Отечеството. Тържественият молебен в съборната църква е воден лично от Варненския и Великопреславски митрополит Симеон. Следват парад и шествие."

Центърът на събитията е тогавашният площад "Мусала". От балкона на старата община, съборена през 1950 година и на чието място сега са фонтаните пред Окръжния съд, местната управа излиза, за да аплодира множеството. Спонтанната манифестация е завършила с илюминации. 

Два месеца след обявяване на Независимостта на България, на 22 ноември 1908 година с решение на местната управа площад "Мусала" е преименуван на площад "Независимост".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна