Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и Бургас - по-мобилни днес

Снимка: БНР

За поредна година София се включва в Европейската седмица на мобилността, по инициатива на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт".

В инициативата се включват над 2800 града от 50 страни, съобщиха от Столична община.

Тази година е различна, защото епидемията от Covid-19 промени много неща в сферата на мобилността. Всички градове отбелязаха отлив от градския транспорт и увеличаване на индивидуалните придвижвания, но и всички ние забелязахме, колко чист може да бъде въздуха, когато автомобилният трафик намалее драстично.

Затова и програмата от събития в София е посветена на начините за чисто, здравословно ибезопасно придвижване в града.

Кулминацията в програмата е на 22-ри септември на улица „Ген. Й. Гурко“, която ще бъде затворена за автомобилно движение в участъка между бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. От 11.00 ч. сутринта до 16.00 ч. следобед всички граждани ще могат да тестват електрически скутери, електрически велосипеди и други алтернативи на автомобилния транспорт.

Въвежда се и организация на движението за „Ден без автомобили“, като част от кампанията.

От 08.00 до 18.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва: на пл. „Кн. Александър І”; на ул. “Ген. Й. Гурко” между бул. “Васил Левски” и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”.

От 08.00 до 18.00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител“ в участъците между пл. „Независимост“ и ул. “Г. С. Раковски” и от ул. “Г. С. Раковски” до бул. „Васил Левски“, по ул. “Княз Александър I”, в участъка от бул. “Цар Освободител” до ул. “Съборна”, ул. “Леге” в участъка от ул. “Съборна” до бул. “Цар Освободител” и по ул. „Ген. Й. Гурко“ в участъка от бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, с изключение на автомобилите, обслужващи съгласуваните на територията на Столична община мероприятия, тържествени церемонии /сватби, кръщенета и др./ и колите на обществения транспорт.

Над 30 души се включиха във велошествие в Бургас в рамките на инициативата за мобилност. Идеята е да си стимулира здравословният начин на живот. Средно по три автомобила се падат на един бургазлия, са изчислили организаторите от Общината. Повечето от автомобилите са висок клас. Всеки участник в шествието ще получи паспорт с печат.

Репортажи по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна