Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До края на седмицата

Фонд „13 века България“ определя първия носител на награда за млад учен или артист

Церемонията е на 1 октомври

Снимка: архив

Национален дарителски фонд „13 века България“ учреди награда в подкрепа на млади таланти в съвременното изкуство и наука. В конкурса за едноименния приз можеха да участват български граждани на възраст до 35 години със завършено висше образование в сферата на изкуството и науката и иновативни постижения в съответната област. Задължително условие беше през 2019 кандидатите да са приети за следдипломна квалификация в акредитирани висши учебни заведения на територията на Европа, без България.

„Това е нова и уникална по целите си награда за нашата страна. Целта е да подпомогнем млади хора, които вече имат успехи в своята професия, които се развиват и желаят да продължат образованието си, отнасят се с любов към това, с което се занимават. Такива хора трябва да бъдат подкрепяни и окрилявани. И шестимата номинирани са именно такива“, обясни пред Радио София Слава Иванова, председател на фондация "13 века България".

Тя обясни, че срокът е бил само месец, но е имало достатъчно много и силни кандидатури. Победителят ще получи парична премия в размер на 5000 лева за разходи за обучение, но всеки от номинираните ще получи подкрепа, и то не само морална.

Журито още не е приключило работата си. Номинираните млади таланти са:

Виктория Василенко – артист изпълнител, пиано;

Ивалина Трендафилова – химия;

Росен Георгиев – електротехника;

Деница Тодорова – дизайн на стъкло;

Лилия Пангелова – дизайн на керамика и стъкло;

Вивиане Василева – артист изпълнител, перкусии.

Церемонията по връчването на наградите ще се проведе на 1 октомври в Балната зала на Двореца – национална галерия.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова със Слава Иванова.

И очаквайте обявяването на следващия конкурс за наградите през лятото на 2022-ра година.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020