Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22-ри септември е Световен ден на хобитите

Какво прави независим един хобит

Официален постер на продукцията на Питър Джаксън „Хобитът“

„Да си независим може да означава да си добър по душа и в трудна ситуация да правиш това, което знаеш, че трябва, без никаква земна или неземна сила да те задължава“. Това е един от уроците за независимостта, който са научили почитателите на писателя Дж. Р. Р. Толкин.

22-ри септември е Световен ден на хобитите

И така от 1978 година насам. Защо този ден? На него са родени, с разлика от няколко десетилетия, най-обичаните хобити в света на Толкин - Билбо Бегинс и Фродо Бегинс.

Симпатягите, измислени от Толкин, са част от плеядата невероятни създания, с които той заселва Средната земя. Именно персонажите и действията в романа „Хобитът“ (корицата на първото издание на книгата от 1937 г. можете да видите по-долу), както и продължението на историята във „Властелинът на пръстените“ дават основанието Джон Роналд Руел Толкин да бъде считан за основател на жанра „фентъзи“.

Красимир Джунаков, Георги Стефанов, Васил Райков и Васил Василев са почитатели на творчеството на писателя. Средната им възраст е около 30 години. Работят за големи компании, но част от свободното си време посвещават и на британския автор.

Що е то хобит?

Първото издание на „Хобитът“ от 1937 г.И дали е в кръвта на полуръстите да се забъркват с пръстени, които дават власт и определят баланса между доброто и злото? За предаването „Преди всички“ разказва Краси:

„Хобитите са малки същества, не обичат да се замесват в приключения, ядат по няколко пъти на ден, дебелички са. Нямат нужда от обувки“.

Жоро допълва: „Думата хобит идва от rabbit (заек – в превод от английски език) и hole (дупка – в превод от английски език), защото хобитите живеят в нещо, което прилича на заешка дупка и поведението им е като на зайци - стоят далече от всякакви неприятности“.

За Краси - Толкин е от писателите, които са оформили начина, по който гледа на литературата: 

„Изградил е свят от нищото. Един от първите автори, които създава фантастична вселена“.

Според Васко „всички фентъзи светове след Толкин са повлияни от него… Участието на орки, елфи идва от Толкин“.

Какви други същества обитават въображението на писателя

От „гадините”, както ги определи Васко. Примерите дава Жоро:

„Една от гадините са така наречените „балрог“. Ако не се лъжа, Толкин е бил войник по време на Първата световна война и се предполага, че тези тъмни и огнени същества са повлияни от сцени, които е видял на бойното поле. Ентите, живите дървета, пазителите на гората, може би са повлияни от по-стари митове на различни народи… Всички герои те карат да видиш света по различен начин. Хобитите ме учат, че човек не може да подбира трудностите в живота си, но, когато го сполетят, трябва да ги поеме, независимо дали иска“.

Какво прави един хобит независим

„Хобитите са независими, защото са добри по душа“, смята Васо. А според Васко: Толкин през 40-те години на XX в.

„Хобитите са толкова мънички и на пръв поглед слаби и незначими, но в цялата тази история се оказват толкова значими и сърцата им се оказват толкова големи, че успяват да променят целия си свят… Хубавото на фентъзи световете е, че много хора могат да се припознаят в тях и често да изненадат дори себе си. Толкин е човек, който е повлиял на много хора“.

Дори най-съдбовните исторически моменти могат да започнат на шега или случайно. Както преди около сто години, когато професорът по англосаксонски език в колежа Пембрук Джон Роналд Руел Толкин преглеждал късно вечер написаното от студентите си. Написал на гърба на една от работите: „В земята имаше дупка и в нея живееше един хобит“. Оттам нататък приказката продължава.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Мартин Фриймън изигра Билбо Бегинс в „Хобитът“

Йън Холм изигра Билбо Бегинс в трилогията „Властелинът на пръстените“

Фродо Бегинс (в ролята Илайджа Ууд) е другият важен хобит в историята на Толкин

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени