Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от регионалния вот в Италия засилиха позициите на премиера Конте

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резултатът от регионалния вот в Италия проведен в 7 области показа устойчивост на съуправляващата Демократическа партия, която запази управлението си в трите области – Тоскана, Кампания и Пулия. В Лигурия, досегашния управител от дясното пространство Джовани Тоти със своя партия остана на власт, така както и Лука Дзая във Венето.

От този вот се констатират няколко важни и интересни моменти – сривът на кандидатите на антисистемното движение „Пет звезди”, което управлява с лявата Демократическа партия, и на крайнодясната „Лига” и успехът на индивидуалния подход на досегашните областни управители в 5 от регионите.

Абсолютен национален рекорд постигна Лука Дзая във Венето. Само със своята гражданска листа, той получи над 45% от гласовете и като член на „Лига” в листа заедно с нея и другите десни партии събра общо 75%.  

Куриоз е, че в тази листа, „Лига” чрез Салвини има само 15%.

Уникалното преимущество на Дзая се дължи на това, че познава добре характеристиките на местното население и управлението му бе успешно преди,  по време и след карантината.

Същия подход има и демократът Винченцо Де Лука  на област Кампания и постижението му е също рекордно - над  67% от гласовете.

На трето място  е Джовани Тоти на Лигурия с почти 56% от гласовете, като 22%  от тях са от неговата гражданска листа Cambiamo  - „Да променим“, а останалите са от другите десни партии.

От политическа гледна точка резултатите от регионалния вот и от референдума затвърдиха и подсилиха позициите на премиера Джузепе Конте.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени