Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оригиналът на манифеста е изработен две години след обявяването на Независимостта

Доц. Михаил Груев
Снимка: Иван Русланов
Като оригинал на манифеста, с който е провъзгласена независимостта на България, се приема един много тържествен вариант на документа, който цар Фердинанд поръчва след събитието на най-известния тогава художник-приложник Харалампи Тачев. Около две години са му необходими да го подготви. Това е мащабен документ, изработен върху пергамент с печати на всички министри. Всичко това е поставено в богато орнаментирана медна капсула с позлата. Тя е поставена в сандъче“. Това разказа в предаването „12+4“ доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

По думите му „тогава се е получил великолепен синхрон между монарх и министър-председател, нещо, което днес изглежда чудно, но е дало отличен резултат“:

„Цялата история около акта е венецът на усилията на това първо поколение в градежа на следосвобожденска България за отхвърляне на ограниченията на Берлинския договор и за изграждането на една модерна България“.

Според доц. Груев „събитието е един от малкото звездни мигове в българската история, в който сами успяваме да се намесим в сложната игра между великите сили и да извоюваме нещо, което ни дава гордост и национално самочувствие“.

Интервюто с доц. Михаил Груев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени