Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш призова за избягване на нова Студена война между САЩ и Китай

| обновено на 22.09.20 в 22:46
Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сесията на Общото събрание на ООН бе открита в полупразна зала в Ню Йорк. Заради опасенията от коронавируса световните лидери не присъстваха физически на събранието, а изпратиха речите си предварително записани.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш откри годишната сесия на Общото събрание на Световната организация с призив за избягване на нова Студена война между Съединените щати и Китай. 

Според Гутериш посоката, в която върви светът, е опасна, тъй като не може да си позволи разделение между двете най-големи икономики - всяка със своя търговия, финансови правила и интернет. 

Генералният секретар на ООН призова за постигане на примирие в световен мащаб до края на годината и разкритикува поведението на популистките и националистическите движения във време на пандемия. 

В голямата зала на Общото събрание на ООН присъства само по един представител от мисиите на страните членки. В днешния първи ден на дебатите са видеоизказванията на лидерите на САЩ, Иран, Китай, Русия и Франция. 

ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп се зарече, че коронавирусът ще бъде победен, но отправи нови нападки към Пекин:

"Трябва да държим под отговорност страната, която отприщи тази чума по света - Китай. В първите дни на пандемията китайските власти спряха пътуванията в страната си, но позволиха на пътническите самолети да излитат от летищата им в посока чужбина и да разпространят заразата навсякъде. Китайското правителство и Световната здравна организация, фактически контролирана от Китай, твърдяха погрешно, че няма доказателства за заразяване от човек на човек".

Китайският президент Си Цзинпин призова за международна солидарност и водеща роля на Световната здравна организация в борбата срещу пандемията. Той предупреди, че светът не бива да позволява да попадне в "капана на цивилизационен сблъсък".

ЕПА/БГНЕС

Китай няма намерение да води нито "студена", нито "гореща" война, заяви китайският лидер в обръщение към Общото събрание на ООН. Уверението на Си Цзинпин дойде в отговор на предупреждението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че съперничеството на Китай и Съединените щати може да доведе до ново разделение на света, както в периода от 1945-а до 1989-а година, когато противници бяха Америка и Съветският съюз.

Президентът на Русия Владимир Путин предложи обща забрана за разполагане на оръжия в Космоса и прилагане на оръжие срещу космически обекти.

В обръщението си към Общото събрание на ООН руският лидер обеща да съдейства за мирно уреждане на регионалните конфликти, забрана на химическото оръжие и удължаване на Договора със Съединените щати за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия.

Разчитаме на взаимна сдържаност в разполагането на нови ракетни системи в Европа, подчерта Путин.

Руският президент предложи международна конференция на високо равнище за по-бързо изработване на общодостъпна ваксина срещу Covid-19.

ЕПА/БГНЕС


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна