Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Здравеопазване на принципа за справедливост

Радев приветства младите медици в Пловдив

2
Снимка: Прессекретариат на президента

За ефективно здравеопазване, насочено към развитието на младите специалисти, се обяви президентът Румен Радев при учредяването на фондация "Млади медици за България" в Пловдив. Фондацията си поставя за цел да подкрепя финансово  настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се реализират професионално в България.

Държавният глава изрази убеденост, че материалната и морална подкрепа, която младите медици ще получат, ще им даде сила и мъдрост да намерят правилния модел за развитие на ефективно, хуманно и общественоотговорно българско здравеопазване. „Всеки лекар и медицински работник има нужда от свобода в своето професионално израстване, която не бива да бъде ограничавана от настоящите недостатъци на системата – било то финансови, административни, организационни“, посочи Румен Радев. По думите на президента същността на фондацията е развитието на млади и независими български граждани, а нейната цел има важно значение не само за българското здравеопазване, но и за обществото ни като цяло.

„Здравеопазването е обществената ни система, която ражда чудовищни неравенства в заплащането на труда, които изкривяват целия механизъм за професионална реализация. Нарушеният баланс трябва да се възстанови, а това може да стане само с подчиняване на системата на принципите за справедливост“, подчерта президентът.

Румен Радев посочи, че учредителите и съмишлениците във фондацията дават надежда не само за младите медици и здравеопазването, но са и пример за останалите професионални общности как могат да се задържат младите кадри в България. 

От октомври 25-има специалисти ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.

Румен Радев бе посрещнат от няколко протестиращи, които държаха плакати с настояване за оставката му като "президент-разединител".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна